Darázsirtás házilag: Hogyan csináljam?

Darázsirtás és ágyi poloska irtás Budapest

Darázsirtás és ágyi poloska irtás Budapest

Darázsirtás házilag, hatékony módszerek

2020. október 01. - Videókártya olcsón

Darázsirtás házilag, hatékony módszerek

A darázs hazánkban is jól ismert kártevő, rovar. A mezőkön és a házunk környékén általában a redősszárnyúak alcsaládjaival találkozhatunk, ide tartoznak például a lódarazsak, a kecskedarazsak, valamint a német darazsak is. Néhány magányos csoportot kivéve, szinte mindegyik jól szervezett kolóniában él, amelynek vezetője a királynő. Ezt az egyedet akár több ezer dolgozó is védelmezheti, amelyek veszély esetén nem haboznak támadásba lendülni.

Éppen ezért tilos a darazsak közelében hadonászni, mert a heves mozdulatokra a kolónia tagjai gyorsan reagálnak. A lódarázs családok az emberre kifejezetten veszélyes módszerekkel védekeznek, ezért esetükben még körültekintőbben kell eljárni. Napközben általában aktívan mozognak, de éjjelre visszahúzódnak a biztonságos fészekbe, így szürkület után már alig lehet találkozni velük.

Hova szeretnek fészket építeni?

Ezek a rovarok nem igazán válogatósak, az interneten számtalan történetet olvashatunk arról, milyen hihetetlen helyeken találtak már kast az emberek. Volt olyan, akinek a kerti bútorába költöztek be, másnak pedig a pázsitja alatt építettek otthont.

Mivel a rovarok rájöttek, hogy a telet a természet helyett akár a melegebb padlásokon is át tudják vészelni, egyre több problémát okoznak a háztulajdonosok számára. Szeretik meghúzni magukat a puha szigetelésekben, a födémekben és egyéb, időjárástól védett helyeken. A hideg elmúltával aztán villámsebesen szaporodni kezdenek. Gyakorlatilag bárhol számítani lehet a megjelenésükre, ezért nem árt felkészülni arra, hogyan lehet hatékonyan irtani ezeket a kártevőket.

Milyen jelek utalhatnak a jelenlétükre?

 

A darazsak jelenlétére számtalan jel utalhat, amelyeket fontos minél hamarabb észrevenni. Leginkább a házak napsütötte oldalán szeretnek fészkelni, így, ha azon a részen megszaporodnak a repkedő rovarok, kas jelenlétére kell gyanakodni. A másik ilyen ismertető jel lehet az, amikor a plafonon furcsa sárgás folt jelenik meg, ami viszonylag gyorsan terjedni kezd. Abban az esetben, ha a tulajdonosok nem fordítanak erre kellő figyelmet, a növekvő kas súlya alatt a mennyezet is leszakadhat.

Darázsirtás házilag, házi módszerekkel

Amennyiben ezek a jelek megjelennek, meg kell tenni a megfelelő lépéseket. A kisebb kasok észlelésekor meg lehet próbálkozni olyan házi módszerekkel is, amelyek hatékonyan végeznek a kártevőkkel. A következőkben ezekhez adunk ötleteket, valamint hasznos tanácsokat. Ugyanakkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, hiszen ezek az agresszív állatok akár életveszélyt is okozhatnak a csípésükkel.

A darázsirtás első lépéseként mindig a kast kell felkutatni, ami már önmagában sem egyszerű feladat, hiszen a rovarok az emberek számára elérhetetlen helyekre is képesek fészket építeni maguknak. A cél mindig a királynő elpusztítása, ugyanis hiába vesznek el a dolgozók, ha a peterakó egyed folyamatosan új kolóniát teremt.

A hatékony eszközök közé tartoznak azok az aeroszolos szerek, amelyeket viszonylag nagy távolságról is be lehet vetni. Ezek szinte azonnal megbénítják a dolgozókat, így azok még azelőtt támadás képtelenné válnak, hogy reagálni tudnának. Az irtást célszerű este vagy kora reggel elvégezni, mert ilyenkor a darazsak még a fészekben tartózkodnak, és kissé dermedt állapotban vannak.

Egy ilyen spray nem túl drága és szinte bármilyen nagyobb áruházban vagy gazdaboltban beszerezhető, ráadásul a használata is egyszerű. A művelet ismétlésére mindaddig szükség van, amíg a fészek körül mozgás érzékelhető.

A másik, szintén eredményes módszer, valamilyen darázscsapda készítése, amivel nem csak a dolgozókat, de magát a királynőt is fogságba lehet ejteni. A peterakó egyedet tavasszal érdemes likvidálni, amikor nekilát nagy mennyiségű fehérjeforrás után kutatni. Számára a legjobb csalétek a hús, amire szívesen ráharap majd.

A legegyszerűbb csapdához csak egy pet palack, egy cipőfűző és egy ragasztószalag szükséges. Az elkészítése nem igényel túl nagy odafigyelést. A következő lépéseket kell csak követni:

  • kupak letekerése
  • kupak alatt körülbelül 5-10 cm-el a palack kettévágása
  • a megmaradt tölcséres rész befordítása a palackba
  • az eredmény rögzítése a ragasztószalaggal
  • két lyuk kialakítása oldalt, amelyekbe az akasztóként szolgáló cipőfűző kerül rögzítésre
  • csalétek behelyezése

A palackba a húson kívül édes és ragadós csalétket is lehet tenni, ami vonzza a darazsakat. Az előnye ennek a házi megoldásnak, hogy bármikor újratölthető és veszélytelen.

Elrettentő esetek, avagy hogyan nem szabad házilag darazsakat irtani

Az interneten rengeteg olyan tanulságos videó található, amelyek arra tökéletesek, hogy bemutassák, milyen módszerekkel nem érdemes kísérletezni.

A porszívós irtás tipikusan ilyen kontár megoldás. Néhány dolgozó ugyan elpusztulhat, de a királynő valószínűleg érintetlen marad, csak úgy, mint maga a fészek. Ráadásul, elég egy rossz mozdulat és a kas máris megközelíthetetlenné válik, az ember pedig potenciális áldozat lehet.

A másik szintén amatőr és veszélyes stratégia, a pörkölővel történő irtás. Ez már önmagában is rizikós vállalkozás, hiszen komoly tüzet okozhat, különösen olyan helyeken, ahol gyúlékony anyagok vannak. De a száraz faanyagokból kiépített padlástér sem igazán ideális környezet ehhez a módszerhez.

A ventilátor használata talán még a fentieknél is silányabb ötlet. Egyrészt, a darazsak nem annyira ostobák, mint azt sokan gondolnák, hamar keresnek maguknak kerülőutat. Másrészt, a fészeknek egy kis levegőtől semmi baja sem lesz, ellenben az irtást végző emberrel, aki életveszélyes csípéseket is kaphat.

Szakemberre is szükség lehet

Darázsirtásba akkor érdemes belekezdeni, ha a feladatot elvégző személy biztos a dolgában. Ellenkező esetben számos csípésnek van kitéve, amelyek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Nem kell ahhoz különösebben allergiásnak lenni, hogy életveszélyes sokk alakuljon ki a szervezetben, így mindenképpen érdemes megfontolni a házi módszereket. A legrosszabb eshetőségre felkészülve pedig mindig lennie kell egy menekülési útvonalnak.

A legjobb megoldás a darázsirtó szakember felkérése, aki megfelelő felszereléssel és tapasztalattal is rendelkezik a kártevők kiirtására. A segítségével könnyen és egyszerűen meg lehet szabadulni az ilyen gondoktól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://darazsirtasbp.blog.hu/api/trackback/id/tr8516223416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Rug cleaning, alkatrész webáruház, üzemorvosi vizsgálat, klinkerriemchen, autóalkatrész, karpittisztitasarak, chiptuning, multijogsi, alte ziegel

rug cleaning autó alkatrész webáruház autóalkatrész klinker riemchen autóalkatrész karpittisztitasarak chiptuning budapest kárpittisztítás multijogsi alte ziegel verblender Rug cleaning, alkatrész webáruház, üzemorvosi vizsgálat, klinkerriemchen, autóalkatrész, karpittisztitasarak, chiptuning, multijogsi, alte ziegel