Darázsirtás házilag: Hogyan csináljam?

Darázsirtás és ágyi poloska irtás Budapest

Darázsirtás és ágyi poloska irtás Budapest

DARÁZSIRTÁS: NEM VESZÉLYTELEN, DE NEM IS MEGOLDHATATLAN!

2021. július 05. - Videókártya olcsón

DARÁZSIRTÁS: NEM VESZÉLYTELEN, DE NEM IS MEGOLDHATATLAN!


Egy német közmondás szerint a méheket Isten, a darazsakat pedig az ördög teremtette. Adunk tíz tippet az utóbbiak elleni harcra.

Minél melegebb az idő, annál több problémát okoznak a darazsak. A rovarok a hőség miatt elsősorban azokat a helyeket keresik, ahol vizet találnak - akár lakóövezetekben is. Gyakran bukkannak fel öntözött kertek, medencék, tavak környékén, az ellenük való védekezés pedig korántsem veszélytelen művelet. Komolyabb veszélyt akkor jelentenek, ha a fészküket lakóház vagy más, gyakran használt épület eldugottabb, sokszor nehezen észrevehető és megközelíthető részén alakítják ki.

A legtöbben még nagyszüleinktől tanultuk meg, mi a különbség a rossz darazsak és a jó méhek között. Bár nagyon hasonlítanak egymásra, előbbiek kártevőnek minősülnek, és mivel bármilyen szerves eredetű hulladékra, ételre rászállnak, az egyik legszennyezettebb élelmiszer-látogatónak számítanak. Pókokkal, rovarokkal, elhullott állatokkal, gyümölccsel is táplálkoznak, ezért különféle kórokozókat terjeszthetnek. Ráadásul rendkívül agresszíven védik fészküket, és ha megzavarják őket, szinte azonnal támadnak.

A méhek sokkal békésebb jószágok, ritkán támadnak emberre, és rendkívül fontos szerepük van a növények beporzásában, ők állítják elő a sokféleképpen felhasználható mézet, méhviaszt. A darazsakkal ellentétben csípés után elpusztulnak, mert fullánkjuk a potroh végével együtt kiszakad.

Míg a méhcsípés nyoma néhány percig fáj csak, a darazsaké nyomán 10-30 percen belül duzzanat, helyi vérbőség, esetenként bevérzés, sejt- és szövetelhalás is keletkezhet. A fájdalom akár néhány órán át eltarthat, a viszketés pedig napokig. A csípés elfertőződhet, és ha allergiás reakciót vált ki, súlyos tünetek jelentkezhetnek - a többi között fejfájás, láz, hányás, izomgörcs, látás- és hallászavar, ájulás -, anafilaxiás sokk esetén pedig a keringés és a légzés is összeomolhat.

Néhány alapvető szabályt betartva azonban megszabadulhatunk a démonizált fullánkosoktól anélkül, hogy megsérülnénk az akció közben.

-Érdemes a darázsfészek kezelését kora reggel vagy este végrehajtani, amikor a rovarok a fészkükben tartózkodnak, és mozgásuk lassú. Ennek ellenére viseljünk zárt ruházatot, legyen nálunk csípést enyhítő krém, és kalcium tabletta sem árt, ha mégis elszenvednénk egy csípést.


-Meg kell keresni a fészket, mert ha csak a környékén repkedő rovarokat támadjuk, attól csak felbőszül az egész kolónia. A darazsak otthona jellemzően védett, eldugott zugokban (eresz alatt, padláson) vagy a földben található.


-Irtás után el kell távolítani a fészket, az elpusztult egyedeket pedig összesöpörni, mert lehetnek köztük még élő és így szúróképes példányok.


-Ha zárt térben használunk irtószert, az akció után mindenképpen szellőztessünk ki jól.


-Igyekezzünk távolabbról lefújni a fészket, mert a még le nem fújt darazsak azonnal támadnak. Kerüljük a hadonászást, azzal csak rontunk a helyzeten, és agressziót váltunk ki a rovarokból.


-A PROTECT® darázsirtó aeroszol speciális szórófejének segítségével például biztonságos - 1-3 méteres - távolságról lehet kezelni a darázsfészket. A hatóanyagtól a rovarok pillanatokon belül megdermednek, majd elpusztulnak. A permetet a rovarok fészkére kell kiporlasztani úgy, hogy az ott tartózkodó darazsakat és a fészek környezetét is teljesen belepje. Egészen addig kell ismételni a kezelést, amíg egyetlen mozgó darazsat sem látunk.


-A PROTECT® Extra darázsirtó habaeroszol kifejezetten a fészekben tartózkodó darazsak irtására szolgál. A palackot függőlegesen, a kezelendő felülettől legalább 3-4 méterre kell tartani, a széljárásnak háttal állva. Fújjuk le a darázsfészket, az ott tartózkodó darazsakat és a fészek teljes környezetét a habbal. Mivel a kívül tartózkodó darazsak a következő néhány órában visszatérhetnek, és a készítmény több órán keresztül kifejti ölőhatását, nem szabad azonnal eltávolítani a fészket, egy-két nap múlva azonban már nyugodtan megtehetjük ezt.


-Érdemes gondot fordítani a darazsak elszaporodásának megelőzésére is. A BIOSTOP® darázs és légycsapda például egy irtószermentes csalogató folyadék, amely biztosítja, hogy a rovarok nagy távolságból is rátaláljanak az egyébként könnyedén összeállítható fedeles tartóedényre. A csapda szabadtéren bárhol kifüggeszthető: házak, nyaralók kertjében, piacon, zöldség-gyümölcs és húsárú üzletek környékén, szőlőtermelő vidékeken.


-Ha nem boldogulunk az irtással, vagy a fészek nehezen hozzáférhető, veszélyes helyen van, forduljunk inkább professzionális darázsirtókhoz.


-Gyakorta a fészek nem látható, zárt helyen van, és csak a pici bemeneti nyílást látjuk, ahol a darazsak közlekednek, így a szokványos eszközökkel nem tudjuk a fészekhez juttatni az irtószert. Erre találták ki PROTECT® Extra darázsirtó habaeroszollal együtt kapható csövet, amelyet a szórófejhez illesztve a bemeneti lyukon keresztül befújhatjuk a szert a fészekhez. Ha azonban a fészek a bemeneti nyílástól túl messze van, akkor jobb, ha nem kockáztatunk, és hívjuk a profi irtókat, akik megfelelő védőöltözetben nagy nyomással irtóport juttatnak be a fészek terébe akár nagyobb távolságra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://darazsirtasbp.blog.hu/api/trackback/id/tr2216613492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Rug cleaning, alkatrész webáruház, üzemorvosi vizsgálat, klinkerriemchen, autóalkatrész, karpittisztitasarak, chiptuning, multijogsi, alte ziegel

rug cleaning autó alkatrész webáruház autóalkatrész klinker riemchen autóalkatrész karpittisztitasarak chiptuning budapest kárpittisztítás multijogsi alte ziegel verblender Rug cleaning, alkatrész webáruház, üzemorvosi vizsgálat, klinkerriemchen, autóalkatrész, karpittisztitasarak, chiptuning, multijogsi, alte ziegel