Darázsirtás házilag: Hogyan csináljam?

Darázsirtás és ágyi poloska irtás Budapest

Darázsirtás és ágyi poloska irtás Budapest

Hogyan szabaduljunk meg a kertben potyázó darazsaktól?

2021. július 05. - Videókártya olcsón

Hogyan szabaduljunk meg a kertben potyázó darazsaktól?


A sárga-fekete csíkos úszódresszt viselő darazsak sokszor mintha sportot űznének abból, hogy elárasszák a kertünket.

 
Ha tömegesen vannak jelen, szinte biztosak lehetünk benne, hogy valahol a közelben már fészket is építettek. Bár ezekre a repülő rovarokra a legtöbbször rosszindulatú kártevőként tekintünk – mindenekelőtt a fenyegetően veszedelmes fullánkjuk miatt – nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy közben fontos szerepet töltenek be a kertben mint ragadozó rovarok. Időnként azonban, ha például a fészkük túlságosan közel épült a komfortzónánkhoz, szükség lehet fellépnünk ellenük, hogy elkerüljük az esetleges későbbi problémákat.

Darázsűzés
A legjobb módja annak, hogy elbánjunk a darazsakkal és a számukat a lehető legkisebbre csökkentsük, ha elűzzük őket a környékről. Hogy ezt miként tehetjük meg? Először is, ne tartsunk semmilyen élelmiszert szabadon. Idetartoznak a különböző kutya-macskatápok is. Ha a kertben időzünk, minden italt mindig takarjunk le, és arra is ügyeljünk, hogy a hulladéktárolók, szemeteskukák fedele mindig legyen teljesen lecsukva. A kerti és a ház előtti gyümölcsfákról és gyümölcstermő bokrokról a földre hulló termést rendszeresen gyűjtsük össze, mivel azok édes nedve odacsábítja a darazsakat.

Így szabaduljunk meg a darazsaktól
Ha már odáig fajultak a dolgok, hogy megszállták a kertünket a darazsak és szeretnénk megszabadulni azoktól, érdemes tisztában lennünk azzal, pontosan melyik fajtáról van szó, és milyen fészekrakó szokások jellemzik az adott fajt.

A kecskedarázs például sokszor a földfelszín közelében, egészen pontosan a föld alatt épít fészket, és sajnos előfordul, hogy ténykedésüket észre sem vesszük egészen addig, amíg már túl késő. Nincs rosszabb annál, mint egy váratlan darázscsípéssel visszatérni a kertből. Ezek az agresszív darazsak a fákra és bokrokra is előszeretettel építenek fészket, csakúgy mint az eresz alá, de sikeresen befészkelik magukat a házon található bármilyen hasadékba, résbe is.

A lódarázs szintén fészkelhet fán vagy eresz alatt. A legkevésbé agresszív déli papírdarázs rendkívül elterjedt, fészkét jellemzően valamilyen vízszintes felület aljára építi, legyen az ereszalja, gerenda, faág vagy üresen álló építmény.


A fenti darazsak legtöbbször a csendes, elhagyatott helyeket kedvelik. Természetesen a dolgok nem mindig alakulnak ennek megfelelően. Ilyen esetben az egyetlen lehetőségünk, hogy darázsirtó spray-vel vagy más módon megszabaduljunk tőlük.

Hogyan irtsunk darazsat?
Rendszerint a tavasz a legideálisabb időpont a darázsirtásra, még mielőtt a királynő létrehozza az új kolóniát. A nyár végére, őszre a foglalt fészkek száma csökken, mivel a darazsak figyelmét egyre jobban a pollen gyűjtése, illetve a finom, édes, lédús gyümölcsök felkutatása köti le. Ha az általunk talált fészek túlságosan nagy és népes, vagy valamilyen agresszívebb darázsfajta birtokolja azt, érdemes hozzáértő erősítést, azaz szakembert hívnunk a feladat végrehajtásához. Egyéb esetben magunk is kézbe vehetjük a darázsirtó spray-t és a flakonon található használati útmutató szerint az esti órákban, amikor a darazsak már kevésbé aktívak, a fészek bejáratát vagy a fészket magát lefújhatjuk a rovarölő szerrel.

Vannak, akik a darázsirtó spray-n kívül WD-40 spray-t is használnak. Ha azonban valamilyen növényen (például fán vagy cserjén) végzünk darázsirtást, ez nem mindig a legpraktikusabb megoldás. Jobb, ha házilagos módszerekkel távolítjuk el a darázsfészket. Az alácsüngő fészekre például húzhatunk szemetes zacskót, amelyet jó szorosan rögzítünk. A gyümölcs- vagy díszfán talált fészket vágjuk le és másnapig hagyjuk a napon, vagy fagyasszuk le, hogy a benne fejlődő utódok elpusztuljanak.

A földben kialakított darázsfészek esetén öntsünk szappanos vizet (lehetőleg forrót) a bejárathoz, majd földdel vagy egy darab kővel torlaszoljuk el. Ne feledjük, hogy ezeknek a búvóhelyeknek általában két bejáratuk is van, úgyhogy a munka megkezdése előtt érdemes felkutatnunk a hátsó bejáratot is. Bár nem igazán nevezhető környezetbarát megoldásnak, vannak, akik a sikeres irtás reményében festéket öntenek a földfelszín alatti fészekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://darazsirtasbp.blog.hu/api/trackback/id/tr8116613504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Rug cleaning, alkatrész webáruház, üzemorvosi vizsgálat, klinkerriemchen, autóalkatrész, karpittisztitasarak, chiptuning, multijogsi, alte ziegel

rug cleaning autó alkatrész webáruház autóalkatrész klinker riemchen autóalkatrész karpittisztitasarak chiptuning budapest kárpittisztítás multijogsi alte ziegel verblender Rug cleaning, alkatrész webáruház, üzemorvosi vizsgálat, klinkerriemchen, autóalkatrész, karpittisztitasarak, chiptuning, multijogsi, alte ziegel